Bekijk het Symposium nu online!

Op Dinsdag 25 Juni, organiseerden wij (ODN/SFPK) het Symposium over ‘Empowering Sustainable Career Transitions’.

Hoe kunnen we een duurzame carrièretransitie voor dansers/kunstenaars bevorderen? Deze vraag stond centraal tijdens het Symposium. We kijken terug op een succesvolle dag en willen iedereen bedanken voor hun aanwezigheid en bijdrage aan het gesprek. Van het delen van ervaringen en verhalen tot inzichten en wetenschappelijke modellen, het Symposium zat boordevol waardevolle content.

Graag bedanken wij Tamara Markus voor haar rol als de perfecte moderator, Jos Akkermans voor zijn inspirerende keynote, en Erik Pals, Mirjam ter Linden en Ingetje Wielenga voor een geweldige paneldiscussie. En natuurlijk niet te vergeten Joel Brandon O’Dell, onze nieuwe directeur, voor het delen van zijn visie op de toekomst van ODN/SFPK! (meer hierover later)

Daarnaast willen we Heather Ware, Barbara Suters, Sarah Reynolds en Giuseppe Calabrese bedanken voor het delen van hun verhalen en vriendelijke woorden.

Het Symposium markeerde ook het einde van een tijdperk, met het officiële afscheid van onze (nu voormalige) directeur Paul Bronkhorst en het vertrek van de geweldige communicatiemedewerker Alberto Villanueva.

Het is al duizenden keren gezegd, maar we willen het graag nog één keer zeggen…

Beste Paul, bedankt voor je harde werk, toewijding en passie gedurende de afgelopen 40 jaar en je voortdurende strijd voor de carrières van dansers. Je hebt een enorme impact gehad op de Nederlandse danssector (en daarbuiten) en het ten goede veranderd voor elke individuele danser. We kunnen niet dankbaarder zijn.

Beste Alberto, bedankt voor je geweldige werk van het afgelopen jaar. We wensen je veel succes in je toekomstige carrière en je nieuwe functie als Digital Marketer bij Introdans.

Bekijk het volledige Symposium op het YouTube kanaal van Omscholing Dansers Nederland.

Bezoek ons Symposium over ‘Empowering Sustainable Career Transitions’

SYMPOSIUM - Empowering Sustainable Careers 25 juni 2024 14:00 uur, Theater Bellevue Amsterdam

Sluit je aan bij ons voor een bruisende middag vol inzichten en discussies over duurzame danscarrières op en buiten het podium.

Een danscarrière is een levenslange reis waarbij we een scala aan vaardigheden, kennis en ervaring opdoen. Dit symposium richt zich op het benutten van die vaardigheden tijdens loopbaantransities vol uitdagingen en successen. Jos Akkermans, universitair hoofddocent Sustainable Careers and Organizational Behavior aan de VU Amsterdam, zal de keynote speech verzorgen. Daarnaast zullen interviews, interactieve gesprekken en verrassende dansvoorstellingen, met Tamara Markus als moderator de middag verlevendigen.

Het symposium ‘Empowering Sustainable Careers’ markeert het afscheid van Paul Bronkhorst als directeur van Omscholing Dansers Nederland. Paul is sinds de oprichting in 1986 betrokken geweest bij het omscholingsprogramma voor dansers en heeft het fonds ontwikkeld tot zijn huidige vorm. Dit wordt een dag om deze waardevolle bijdrage aan het dansveld te overdenken en ook een moment om vooruit te kijken nu Omscholing Dansers Nederland en Sociaal Fonds Podiumkunsten de handen ineen slaan om omscholing en levenslange loopbaanontwikkeling in de podiumkunsten te ondersteunen.

Jij en je collega’s zijn van harte uitgenodigd om het symposium bij te wonen!

Reserveer nu gratis jouw plek

Brandon O’Dell nieuwe directeur – bestuurder Omscholing Dansers Nederland en Sociaal Fonds Podiumkunsten.

Brandon O’Dell is met ingang van 1 maart 2024 benoemd tot directeur – bestuurder van de  uitvoeringsorganisatie van de Omscholingsregeling Dansers en het Sociaal Fonds Podiumkunsten. Hij volgt daarmee Paul Bronkhorst op.

Paul is sinds 1986 verbonden aan Omscholing Dansers Nederland. Eind 2023 kondigde hij aan dat hij, na bijna veertig jaar met en voor dansers te hebben gewerkt, een stap opzij zou doen in verband met zijn naderende pensioenleeftijd.

Daarnaast zijn sinds 1 januari 2024 de Omscholingsregeling Dansers en het Sociaal Fonds Podiumkunsten gefuseerd. De grootste verandering betreft de governancestructuur van de uitvoeringsorganisatie. De beide regelingen blijven in de huidige vorm en onafhankelijk van elkaar voortbestaan. De statutaire naam van de nieuwe organisatie: Stichting Opleiding, Omscholing en Ontwikkeling Podiumkunsten.

Paul Bronkhorst over zijn besluit: ‘in de afgelopen 38 jaar ben ik in verschillende functies betrokken geweest bij de omscholingsregeling voor dansers, waarvan de laatste tien jaar als directeur. Om dat nu achter mij te laten is een bijzonder moment. Heb me altijd met hart en ziel verbonden gevoeld met de regeling en vooral de mensen voor wie de regeling in het leven is geroepen. Met heel plezier kijk ik terug op al die jaren en voel gepaste trots als ik kijk naar wat er nu staat.

De fusie is een goed moment om me met andere zaken bezig te gaan houden en ik draag met een gerust hart het stokje over aan Brandon. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is dat er vernieuwing plaatsvindt. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Brandon, als nieuwe directeur – bestuurder, met nieuw elan de uitdagingen om het Opleiding, Omscholing en Ontwikkelingsfonds Podiumkunsten Nederland verder te brengen, aan kan.’

Brandon O’Dell is sinds werd in 2019 aangesteld als directeur van het Amsterdam Dinner Foundation. Het prestigieuze Amsterdam Diner maakt zich als grootste benefiet galadiner van Nederland al ruim 31 jaar sterk om aids voor altijd de wereld uit helpen. Voorafgaand daaraan deed hij dat bij het Joep Lange Instituut en de Amsterdam Intstitute for Global Health and Development.

Brandon is bekend met en bij de Omscholingsregeling. Voordat hij in 2001 naar Nederland kwam werkte hij als danser in Washington DC en New York City. Aansluitend daarop vervolgde hij zijn carrière in Nederland en danste bij Dance Works Rotterdam en Scapino Ballet Rotterdam. In 2011 beëindigde hij zijn dansloopbaan om met steun van ODN zijn academische vaardigheden te ontwikkelen. Hij behaalde zijn Master in Business Administration (MBA) aan de gerenommeerde Universiteit of Cambridge in het Verenigd Koningrijk in 2013.

Brandon O’Dell over zijn overstap naar de nieuwe organisatie: ‘Het is voor mij een eer om de leiding over te nemen van deze twee belangrijke regelingen. Door de fusie worden beide fondsen nog sterker en innovatiever. Hierdoor kunnen wij niet alleen meer mensen in de podiumkunsten bedienen, maar ook beter met mogelijkheden voor omscholing en life-long learning. Uit eigen ervaring weet ik hoe ontzettend belangrijk deze steun is tijdens een (om)scholingstraject. Nederland kan trots zijn op deze twee unieke en innovatieve fondsen. Samen met de sector zorgen wij dat ODN en SFPK mensen blijven inspireren en steunen in hun carrières en ontwikkelingsprocessen.’

PAUL BRONKHORST ONTVANGT JIŘÍ KYLIÁN RING

Paul Bronkhorst, directeur van Omscholing Dansers Nederland, heeft om 24 januari de Jiří Kylián Ring ontvangen. Hij kreeg de doorgeefprijs voor inspiratie en vernieuwing in de danswereld van choreograaf Marco Goecke tijdens de opening van het Holland Dance Festival.

Al bijna 40 jaar is Paul Bronkhorst verbonden aan Omscholing Dansers Nederland (ODN), dat dansers ondersteunt met middelen en advies voor het maken van een succesvolle overstap naar een nieuwe carrière. De loopbaan van een danser is intensief en kort.

Ook was Bronkhorst medeoprichter en voorzitter van de IOTPD (International Organization for the Transition of Professional Dancers). In deze rol heeft hij de omscholing ook internationaal mede op de agenda gezet en vormgegeven.

De Jiři Kylián Ring is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. Ze stelden de ondersteuning in 2006 in uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar, die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

Het ontwerp van de Ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft. De winnaar ontvangt ook een financiële stimulans van vijfduizend euro van de Kylián Foundation.

 

Foto: Sjoerd Derine

Artikel: Joke Beeckmans voor Theaterkrant